УКР ENG

Пошук:


Email:  
Пароль:  

 СВІДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦІЮ

КВ №19905-9705 ПР від 02.04.2013 р.

 ЗАСНОВНИКИ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЦЕНТР ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ РОЗВИТКУ НАН УКРАЇНИ
(ХАРКІВ, УКРАЇНА)


Згідно з рішенням № 802 Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 14.03.2024 р. зареєстрований суб’єктом у сфері друкованих медіа. Ідентифікатор R30-03156

 ВИДАВЕЦЬ

ФОП Лібуркіна Л. М.

 РОЗДІЛИ САЙТУ

Головна сторінка

Редакція журналу

Редакційна політика

Анотований каталог (2011)

Анотований каталог (2012)

Анотований каталог (2013)

Анотований каталог (2014)

Анотований каталог (2015)

Анотований каталог (2016)

Анотований каталог (2017)

Анотований каталог (2018)

Анотований каталог (2019)

Анотований каталог (2020)

Анотований каталог (2021)

Анотований каталог (2022)

Анотований каталог (2023)

Тематичні розділи журналу

Матеріали наукових конференцій


Вибір стратегії виходу підприємства на міжнародні ринки
Шуміло О. С., Заіка О. В., Гарбузов О. С.

Шуміло О. С., Заіка О. В., Гарбузов О. С. Вибір стратегії виходу підприємства на міжнародні ринки. Бізнес Інформ. 2022. №12. C. 45–50.
https://doi.org/10.32983/2222-4459-2022-12-45-50

Розділ: Міжнародні економічні відносини

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю (pdf) -

УДК 339.13

Анотація:
Вітчизняні підприємства, що виходять на міжнародні ринки, мають як проблеми, так і безліч можливостей для підвищення ефективності своєї діяльності. У статті визначено причини, за яких підприємства переглядають свої бізнес-стратегії та формують нові маркетингові стратегії виходу підприємств на ринки. Основними з них є: збільшення продажів; підвищення прибутку; короткострокове та довгострокове забезпечення дохідності; підвищення потенціалу до інновацій; економія на масштабі; освіта; конкуренція; державне стимулювання. Зазначено, що стратегія виходу на міжнародні ринки має будуватися на принципах загальної стратегії підприємства та розроблятися на основі аналізу існуючих форм стратегій: експорт, спільне підприємництво, пряме інвестування. Розглянуто існуючі форми стратегій і проаналізовано їх сутність. Так, стратегія експортування розглядається як вибір підприємством зарубіжних ринків просування товарів, причому виробництво залишається на власній території. Стратегія спільного підприємництва реалізується шляхом об’єднання зусиль підприємства із партнерами інших країн для ведення спільного бізнесу, заснованого на формуванні партнерства та спільній підприємницькій діяльності, за результатами якої за межами країни створюються певні потужності. Стратегія прямого інвестування передбачає інвестування капіталу та створення власних складських приміщень, виробничих і торговельних підприємств, у результаті чого підприємство стає повністю залученим до ведення зовнішньоекономічної діяльності. Доведено, що для підприємства, яке тільки починає свою експортну діяльність на зовнішньому ринку, доцільно застосувати експортну стратегію непрямого експорту й обрати посередництво. Наведено етапи формування стратегії виходу підприємства на міжнародний ринок: визначення місії підприємства; формування цілей і завдань; дослідження зовнішнього середовища підприємства;, оцінювання функціональних складових внутрішнього середовища підприємства; розробка та аналіз стратегічних альтернатив, вибір стратегії; впровадження стратегії в діяльність підприємства; оцінювання та контроль реалізації стратегії.

Ключові слова: загальна стратегія, підприємство, міжнародний ринок, стратегія експортування, стратегія спільного підприємництва, стратегія прямого інвестування.

Рис.: 2. Бібл.: 8.

Шуміло Ольга Станіславівна – доктор економічних наук, професор, професор, кафедра маркетингу, менеджменту та підприємництва, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: [email protected]
Заіка Ольга Вікторівна – старший викладач, кафедра маркетингу, менеджменту та підприємництва, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: [email protected]
Гарбузов Олександр Сергійович – магістрант, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, Харків, 61022, Україна)
Email: [email protected]

Список використаних у статті джерел

Стратегія виходу підприємства на зовнішні ринки. URL: https://sites.google.com/site/ctrategiavihodu
Вихід на міжнародні ринки для українського бізнесу / Німецько-Українська промислово-торговельна палата. URL: https://ukraine.ahk.de/ua/dienstleistungen/markteinstieg
Котлер Ф. Основы маркетинга / пер. с англ. Новосибирск : Наука, 2009. 736 с.
Ліпич Л. Г., Фатенок-Ткачук А. О. Стратегії виходу підприємства на зовнішні ринки. Культура народов Причерноморья. 2007. № 102. С. 146–151.
Тюріна Н. М., Карвацька Н. С. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства : навч. посіб. Київ : Центр навчальної літератури, 2019. 408 с.
Шинкаренко Р. В., Семенець В. В. Сутність та особливості форм виходу підприємств на зовнішні ринки. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2018. Вип. 1. С. 19–24. URL: https://chmnu.edu.ua/wp-content/uploads/2019/07/SHinkarenko-R.V.-Semenets-V.V..pdf
Характеристика форм виходу підприємств на зовнішні ринки. URL: https://pidru4niki.com/1569052853867/ekonomika/harakteristika_form_vihodu_pidpriyemstv_zovnishni_rinki
Василенко А. В. Менеджмент устойчивого развития предприятия : монография. Киев : ЦУЛ, 2005. 648 с.

 ДЛЯ АВТОРІВ

Ліцензійний договір

Умови публікації

Вимоги до статей

Положення про рецензування

Договір публікації

Номер в роботі

Питання, які задаються найчастіше

 ІНФОРМАЦІЯ

План наукових конференцій


 НАШІ ПАРТНЕРИ


Журнал «Проблеми економіки»

  © Business Inform, 1992 - 2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC BY-SA. Написати вебмастеру