УКР ENG

Пошук:


Email:  
Пароль:  

 СВІДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦІЮ

КВ №19905-9705 ПР від 02.04.2013 р.

 ЗАСНОВНИКИ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЦЕНТР ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ РОЗВИТКУ НАН УКРАЇНИ
(ХАРКІВ, УКРАЇНА)


Згідно з рішенням № 802 Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 14.03.2024 р. зареєстрований суб’єктом у сфері друкованих медіа. Ідентифікатор R30-03156

 ВИДАВЕЦЬ

ФОП Лібуркіна Л. М.

 РОЗДІЛИ САЙТУ

Головна сторінка

Редакція журналу

Редакційна політика

Анотований каталог (2011)

Анотований каталог (2012)

Анотований каталог (2013)

Анотований каталог (2014)

Анотований каталог (2015)

Анотований каталог (2016)

Анотований каталог (2017)

Анотований каталог (2018)

Анотований каталог (2019)

Анотований каталог (2020)

Анотований каталог (2021)

Анотований каталог (2022)

Анотований каталог (2023)

Анотований каталог (2024)

Тематичні розділи журналу

Матеріали наукових конференцій


Особливості суспільно-економічних формацій у системі просторового розвитку регіонів
Харченко Р. В.

Харченко Р. В. Особливості суспільно-економічних формацій у системі просторового розвитку регіонів. Бізнес Інформ. 2022. №2. C. 53–59.
https://doi.org/10.32983/2222-4459-2022-2-53-59

Розділ: Регіональна економіка

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 1

Завантажити статтю (pdf) -

УДК 33.332.05

Анотація:
У статті розглянуто особливості формування нових формацій з урахуванням соціально-економічного розвитку суспільства. Проведено короткий історичний огляд становлення формацій у період розвитку суспільства. Виокремлено основні виклики, з якими зіштовхнулася України в сучасних умовах. Проведено огляд розвитку зовнішньоекономічної діяльності регіонів України та виокремлено регіональні особливості здійснення економічної діяльності. Встановлено основні завдання, які мають бути вирішені при розробці та впровадженні відповідних програм соціально-економічного та просторового розвитку регіонів. Виокремлені в статті завдання було згруповано за основними напрямами: економічні, соціальні, виробничі. Обґрунтовано, що просторовий розвиток регіонів та формування нових формацій щодо налагодження нових виробничих зв’язків повинно базуватися на принципах екологічності та збереженні ресурсів. Доведено, що створення нових ефективних формацій потребує відповідного додаткового фінансування, що ускладнює цей процес, оскільки на сьогодні в законодавстві України відсутній механізм фінансування таких форм співробітництва. Визначено, що для формування ефективного просторового співробітництва регіонів необхідним є внесення відповідних змін як у нормативно-правове забезпечення, так і в організаційне. Необхідна розробка відповідного механізму та організаційних заходів, які б сприяли формуванню нових форм виробничих зв’язків і сприяли загальному соціально-економічному розвитку регіонів у нових умовах. Запропоновано основні принципи, на яких має базуватися політика держави для створення умов щодо просторового розвитку регіонів. До основних таких принципів віднесено: визначення відповідних «точок зростання» в регіонах; урахування нових тенденцій і вимог міжнародних ринків; налагодження ефективних міжрегіональних відносин як зовнішньої, так і внутрішньої політики; розробка заходів щодо розвитку пріоритетних територій; урахування факторів зовнішнього та внутрішнього середовища з розробкою відповідних заходів щодо мінімізації негативних явищ.

Ключові слова: суспільно-економічна формація, регіон, просторовий розвиток, принципи, ефективність, міжрегіональна співпраця.

Рис.: 2. Бібл.: 9.

Харченко Руслан Валерійович – молодший науковий співробітник, відділ промислової політики та енергетичної безпеки, Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України (пров. Інженерний, 1-а, 2 пов., Харків, 61166, Україна)
Email: [email protected]

Список використаних у статті джерел

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
Панкратов В. А. Стратегія розвитку соціально-економічних систем на основі методологій передбачення та когнітивного моделювання : дис. … канд. техн. наук : 01.05.04. Київ, 2017. 198 с.
Омаров Ш. А. Стратегія сталого розвитку регіонів України: оцінка та прогнозування : монографія. Харків : ВД «ІНЖЕК», 2014. 288 с.
Щодо інструментів розкриття «точок зростання» у стратегіях соціально-економічного розвитку регіонів. Аналітична записка / НІСД. 08.02.2011. URL: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/regionalniy-rozvitok/schodo-instrumentiv-rozkrittya-tochok-zrostannya-u-strategiyakh
Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та Методики проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації державної регіональної політики» від 21.10.2015 р. № 856. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2015-п#Text
Смаглюкова Т. М. Методика комплексної оцінки інвестиційної привабливості регіонів з урахуванням їх галузевої спеціалізації. Проблеми сучасної економіки. 2007. № 3. С. 113–124.
Кизим Н. А., Узунов В. В. Программно-целевой поход к государственному управлению социальной напряженностью в регионах страны : монография. Харьков : ИД «ИНЖЭК», 2007. 204 с.
Берданова О. Стратегічне планування місцевого розвитку. Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні». DESPRO. Київ, 2012. 88 с.
Петрович Й. М. Модернізація промислових підприємств як важлива передумова розвитку їх конкурентоспроможного потенціалу. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Проблеми економіки та управління». 2015. № 815. С. 3–8.

 ДЛЯ АВТОРІВ

Ліцензійний договір

Умови публікації

Вимоги до статей

Положення про рецензування

Договір публікації

Номер в роботі

Питання, які задаються найчастіше

 ІНФОРМАЦІЯ

План наукових конференцій


 НАШІ ПАРТНЕРИ


Журнал «Проблеми економіки»

  © Business Inform, 1992 - 2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC BY-SA. Написати вебмастеру